Hoe werkt de gedragstherapeut?
Een gedragstherapeut heeft als doel om jou te helpen om het ongewenste gedrag van jouw hond zodanig te veranderen, zodat het voor jou en jouw hond (weer) plezierig is om met elkaar om te gaan. Ongewenst of vervelend gedrag geeft ergernis, frustratie en maakt het hebben van een hond als huisdier minder leuk. Daar wil ik graag mee helpen!
Wanneer je contact met mij hebt opgenomen, zal ik enkele vragen stellen en plannen wij een afspraak wanneer ik aan huis kom, zodat ik de situatie kan bekijken en voor het afnemen van een anamnese. Naar aanleiding hiervan zal ik direct adviezen geven en gaan we waar mogelijk ook gelijk aan de slag met het toepassen hiervan.
De kern van mijn manier van werken is het stellen van een diagnose. Dat wil zeggen informatie verzamelen en goed kijken naar wat in jouw specifieke situatie het probleem is. Dus goed luisteren naar de eigenaar en goed kijken naar de hond. Ik ben goed op de hoogte van alle mogelijkheden en onmogelijkheden op het gebied van hondengedrag. Regelmatig bijscholen hoort daar ook bij.
Anamnese
Als gedragstherapeut begin ik altijd met het afnemen van een uitgebreide en gedegen anamnese (= voorgeschiedenis van het probleemgedrag). Tijdens het gedragsconsult is er een uitgebreid vraaggesprek met de eigenaar.
Tijdens het gesprek verzamel ik gegevens over o.a.:
- Het probleemgedrag (hoe vaak, tegen wie of wat gericht, sinds wanneer etc.)
- Over het gedrag van de hond in allerlei andere situaties
- Omgang van de eigenaar met de hond (trainmethode, voeding, uitlaat tijden etc.)
- Afkomst en achtergrond van de hond.
Op deze wijze probeer ik een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van het (probleem)gedrag, het karakter van de hond en de wijze waarop de eigenaar met de hond omgaat. Indien nodig en mogelijk neem ik ook enkele gedragstestjes af of maak samen met de eigenaar een korte wandeling om het beeld zo compleet mogelijk te maken.
Diagnostiek en therapie
Nadat alle zaken op een rijtje zijn gezet, leg ik de eigenaar eerst de oorzaak van het probleemgedrag uit en licht ik deze toe. Vervolgens wordt samen met de eigenaar een behandelplan opgesteld. Ik vind het belangrijk dat de eigenaar inzicht krijgt in het ontstaan van het probleemgedrag en de factoren die daarbij een rol hebben gespeeld.
Door individueel gerichte adviezen leert de eigenaar stapsgewijs op een andere wijze met de hond om te gaan om de gewenste doelen te behalen. Hij/zij wordt begeleid bij de praktische uitvoering van therapiegerichte oefeningen om het probleemgedrag te verhelpen of te voorkomen. De keuze van de in te zetten therapiemethoden hangt af van de oorzaak van het probleemgedrag, het karakter van de hond, wat er praktisch (on)mogelijk is en de relatie tussen eigenaar en hond. Wat bij de ene eigenaar-hond combinatie goed werkt kan bij een andere combinatie juist niet of zelfs averechts werken.
De kans van slagen van de gedragstherapie is groot, mits de adviezen worden opgevolgd. De basis voor succes is dat de eigenaar bereid is tijd te investeren en geduld op te brengen om met de hond bezig te zijn.
Gedragstherapeut

De gedragstherapeut
Ik ben een erkend en gediplomeerde kynologisch instructeur en een erkend en gediplomeerde kynologisch gedragstherapeut. Mijn opleidingen heb ik o.a. gevolgd bij de Martin Gaus Accademie en DogVision. Je kunt bij mij rekenen op echt kundig advies. Meer over mij en over mijn opleidingen, klik hier.
- Gedragsconsulten en privélessen op maat is € 45,- euro per uur. (Incl. reiskosten, er komen geen extra kosten bij)
- De 1e afspraak neemt meestal 2 uur in beslag, eventuele vervolglessen zijn een uur.
- Betaling kan achteraf.
- De lessen en consulten worden gegeven op donderdag, bij u aan huis (alleen Barneveld e.o.).
- Na afloop van het consult of de les mail ik een korte samenvatting van de oefeningen en adviezen.
Wil je een afspraak voor de gedragstherapie plannen of heb je er vragen over? Neem contact met mij op via dit contactformulier