Gedragstherapie als mogelijkheid om probleemgedrag te verhelpen krijgt steeds meer bekendheid onder hondenbezitters. In het kort houdt gedragstherapie voor honden in:
Een eigenaar krijgt individuele hulp en begeleiding om het gedrag die als probleem wordt ervaren te verhelpen. Dit wordt gedaan door het afnemen van een uitgebreide en gedegen anamnese (= voorgeschiedenis van het probleemgedrag) tijdens een vraaggesprek en waar mogelijk door het analyseren van het gedrag zelf (live of op film). Hieruit volgt een diagnose met daarbij een passend behandelplan, wat samen met de eigenaar wordt opgesteld.
Dit kan bijvoorbeeld zijn:
een stappenplan voor het ombuigen van het gedrag;
training door mij of door de eigenaar;
tips om het probleem te kunnen voorkomen;
bepaalde medicatie (natuurlijke middelen of regulier) of voeding;
andere omgangsvormen;
Ik werk nauw samen met verschillende dierenartsen en andere specialisten waar ik goede ervaringen mee heb. In sommige gevallen kan een doorverwijzing geadviseerd worden.
Het kan gaan om allerlei vormen van gedrag dat door de eigenaar als probleem wordt ervaren. Bijvoorbeeld: niet alleen kunnen zijn, agressie naar mensen of andere honden, angst, onzindelijkheid etc. Vaak is er sprake van een combinatie van problemen. Vooral bij bepaalde typen probleemgedrag of als een eigenaar meerdere problemen met de hond heeft, is het volgen van alleen een gehoorzaamheidscursus op een gewone hondenschool vaak niet voldoende of zelfs (nog) niet mogelijk, ook dan kan een gedragsconsult de juiste handvatten bieden.
Misvattingen over gedragstherapie
“Het is nog maar een pup, hij kan of hoeft nog niks te leren.”
Echter: jong geleerd is oud gedaan en veel probleemgedrag kan voorkomen worden om vanaf pup af aan op speelse wijze vaardigheden aan te leren en leiding te geven.
“Hij is al 2 jaar (of ouder), hij kan niets meer leren.”
Echter: een hond is nooit te oud om te leren. Een pup leert vaak wat sneller maar elke hond op elke leeftijd kan nieuwe dingen leren!
“Het hoeft geen circushond te worden” (eigenaar leert hond geen enkele commando)
Echter: Behalve dat het aanleren van commando’s voor hond en baas een hele leuke bezigheid kan zijn, is het in onze maatschappij ook noodzakelijk dat honden op z’n minst enkele basisvaardigheden goed beheersen om problemen te kunnen voorkomen.
“Het probleemgedrag zal vanzelf wel weer overgaan” (de wens is de vader van de gedachte)
Echter: Eenmaal ingeslopen probleemgedrag gaat zelden vanzelf over. Vaak zal het alleen maar in hevigheid of frequentie toenemen of zal de hond het ook in andere/meer situaties gaan toepassen. Er niks mee doen, afwachten of zonder begeleiding grijpen naar attributen die snel en gemakkelijk beterschap beloven, is zelden de juiste oplossing. Er is een gedegen theoretische kennis, kunde en ervaring nodig om te kunnen bepalen waar het gedrag vandaan komt en wat een goede plan van aanpak hiervoor zal zijn om het gewenste resultaat te krijgen.
“De hond is gestoord, hij zal wel een tumor in zijn kop hebben” (het gedrag van de hond is namelijk voor de eigenaar onverklaarbaar en onbegrijpelijk.)
Echter: hersentumoren komen weinig voor, in de meeste gevallen gaat het om aangeleerd gedrag dat ook weer af te leren is of in ieder geval onder controle te krijgen (in zeker 95% van de gevallen!)
“We hebben alles al geprobeerd, maar niets helpt”
Echter: er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Het helpt vaak enorm als je begrijpt waar je precies mee bezig bent en waarvoor je het doet, om lang genoeg door te kunnen zetten om het gewenste resultaat te zien, voordat je steeds weer een andere methode gaat proberen. De juiste begeleiding kan hierbij helpen.
“Hij doet het uit wraak om mij dwars te zitten”
Echter: honden denken anders dan mensen. Honden kunnen zich niet verplaatsen in een ander wezen zoals mensen dat wel kunnen. Wraak is een emotie die honden niet op die manier kennen en toepassen.
Gedragstherapie Barneveld e.o.
Bij Alleshond kun je terecht voor gedragstherapie in Barneveld e.o. voor bijvoorbeeld:
– Het niet opvolgen van commando’s en niet luisteren
– Grommen naar bezoek, kinderen of naar de eigenaar
– Agressie naar mensen
– Agressie naar andere honden
– Angst voor vuurwerk, onweer en andere geluiden
– Angst in het algemeen
– Najagen van joggers, fietsers, brommers en auto’s
– Visite niet het huis in of uit willen laten gaan
– Opspringen tegen de eigenaar of bezoek
– Niet alleen kunnen blijven
– Te waaks
– Sloopgedrag
– Te veel energie
– Oncontroleerbaar en met alles bezig behalve met de eigenaar
– Treken aan de lijn
– Niet komen als de hond geroepen wordt
– Niet ontspannen kunnen wandelen met de hond
Toen we met Alleshond zijn gestart, wisten we niet meer goed wat we met onze hond aan moesten. We hadden hem sinds een half jaar in huis. Hij liet gedrag zien waar we niet goed mee om konden gaan en ook niet wisten waar het vandaan kwam. Het leek maar niet beter te worden, waardoor we vaak overwogen om hem uit huis te plaatsen.
Door de gedragstherapie hebben we beter begrip gekregen voor het gedrag van onze hond en weten we beter wat hij nodig heeft. We hebben duidelijke aanwijzingen en tips gekregen om thuis mee te oefenen en mee aan de slag te gaan. Hierdoor ervaren we meer rust in huis en kunnen we weer genieten van onze hond, zoals het bedoeld is.
De gedragstherapie is voor ons een echte steun in de rug geweest. Patronen, die we thuis onbewust opbouwde, zijn doorbroken door aanpassing van de oefeningen, mondelinge feedback en veel voorbeelden.
Peter en Simone.
Ben je benieuwd hoe ik jou kan helpen? Neem contact met mij op via het contact formulier.